dinsdag 17 januari 2012

Krachtig aanbod




Reclame kan nog zo leuk zijn, uiteindelijk vraagt de consument: "What's in it for me?" Hoe krachtiger het aanbod, de propositie, des te beter. Hierbij drie mooie voorbeelden.
De poster van Hypodomus is ijzersterk. Zeer simpele layout, met alleen het aanbod en het logo. Bovenin staat nog hun allitererende slogan, Huis.Hypotheek.Hypodomus. maar die stoort niet echt. Jammer van de groene cirkel met aanbod promotiepakket. Overbodig. Als ik zo'n aanbod zie ga ik hun website bekijken en kom ik het pakket vanzelf wel tegen.
De poster van Vita heeft ook een heel heldere propositie. Mooie layout, sfeervolle illustratie en het product prominent afgebeeld. Prima. Ook de belofte van Amstel Bier is simpel en duidelijk. Niets aan toe te voegen.

vrijdag 13 januari 2012

Fantasie, creatief, verbeeldingskracht



De Citroën DS is een beroemd automodel van het Franse merk Citroën. In het Frans spreekt men de naam uit als "déesse", wat godin betekent. Hiervan is ook de troetelnaam "godin van de weg" afgeleid. Andere bijnamen zijn Snoek en Strijkijzer.
De DS werd op 6 oktober 1955 gepresenteerd op het Parijse autosalon en sloeg in als een bom. De auto had verschillende nieuwe eigenschappen en toegepaste technieken, die tot dan toe nog niet in één auto waren gecombineerd. Op de eerste dag werden 12.000 orders voor de nieuwe auto geplaatst en aan het eind van de week was dit aantal zelfs opgelopen tot 80.000, een aantal dat de fabriek voor grote productieproblemen plaatste. Pas in de loop van 1956 kon men feitelijk beginnen met afleveren. Eind 1956 kwam een eenvoudiger versie op de markt: de ID. De ID/DS werd in verschillende modellen geleverd, zowel als berline (sedan), break (stationwagen), en décapotable (cabriolet). (Bron: Wikipedia).Passend bij het artistieke uiterlijk en imago van de auto werd een campagne ontwikkeld met illustraties van de Franse topillustrator Josse Goffin. Schitterend artwork,dat de te communiceren begrippen wonderwel communiceerde en beeldschone posters opleverde.

dinsdag 10 januari 2012

Gespierde taal, maar er mist wat..

Een best wel opvallende poster. Misschien valt de blik bovenaan op de tekst in het witte vlak: "Spieren voor spieren". Dat is een erg vage tekst. Dan gaat de blik naar beneden en is er een duidelijke leesrichting. Daar staat een heldere boodschap "Helpt kinderen met een spierziekte". Dan nog verder naar beneden: "Gezonde spieren voor zieke spieren".
Volstrekt onduidelijk. Moet ik spieren doneren? Moet ik met spierkracht iets doen om ze te helpen? Heel vaag is rechtsonder nog een symbooltje te ontwaren. Veel mensen zullen het niet zien in de paar seconden dat je kijkt, of herkennen, maar het is van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Er zal dus wel een collecte aankomen. Maar voorlopig vragen de meeste mensen zich af hoe ze kunnen helpen. Maar liefst vier keer het woord spieren, en een keer spierziekte. Als de blik eerst op de middelste tekst valt moet die daarna nog omhoog en dan weer naar beneden, wat allemaal tijd kost. Helaas, hier is niet goed over nagedacht.

dinsdag 3 januari 2012

Mensen

Mensen zijn een uitstekende manier om aandacht te trekken. Goede fotografie is daarbij erg belangrijk. Modezaak Hennes & Mauritz werd na de start in Nederland snel op de kaart gezet met fraaie posters van vrouwen. Die inderscheidden zich door kwaliteit: beroemde modellen, topfotografie en grote eenvoud. De posters waren zo populair dat ze regelmatig gestolen werden. Portretten werken het krachtigst: men moet er gewoon naar kijken.










zondag 1 januari 2012

Leesrichting

Een duidelijke leesrichting maakt dat de kijker geen elementen overslaat, dat er een logisch opgebouwd verhaal overkomt en men neemt de inhoud sneller tot zich. Meest gebruikte en optimale leesrichting is van boven naar beneden. Poster van Boot Holland is een door ons gemaakt, niet gebruikt ontwerp. De boeg van de boot werkt als een pijl, mooie dubbelfunctie.